Дієта № 5 - це лікувальний раціон, розроблений радянським вченим-дієтологом . Призначена ця дієта для людей із захворюваннями печінки, жовчного міхура і жовчовивідних шляхів. Її мета – змусити відступити хворобу. Як правило, дієту № 5 призначає лікар, але можна почати дотримуватися її і самому – якщо знаєте свій точний діагноз. Дієта № 5 або стіл № 5 – один з 15 столів, розроблених дієтологом для лікування різних захворювань. Раціон дієти № 5, на думку лікаря, є найбільш підходящим для хворих, що страждають на захворювання печінки, жовчного міхура і жовчовивідних шляхів. І, треба сказати, так вважає не він один: у країнах колишнього СРСР ця дієта до цих пір актуальна і в грамотному поєднанні з медпрепаратами цілком виправдовує себе.
Дієта № 5 рекомендує вживати певні продукти, а інші – навпаки, виключити з раціону. Харчуватися слід 5 разів на день, а їжу бажано подрібнювати.
При дієті №5 можна
- Супи – овочеві з різними крупами, молочні, фруктові.
- Нежирне м’ясо (яловичина, можна і шинку), птию (кури) та рибу (судак, лящ, хек, навага, тріска, чорна ікра) – відварні або приготовані на пару. Рибу і м’ясо після відварювання можна запікати, також можна заливну рибу.
- Молоко, кефір, сир (не більше 200 г на день). Дозволяються також сирні страви – запіканки, суфле, ватрушки, ліниві вареники і негострий сир.
- Каші – на воді або на воді з додаванням молока, парові і запечені пудинги, відварні макарони, вермішель.
- Хліб – черствий білий і чорний (вчорашній), сухарі, сухе печиво, сухий бісквіт. 2 рази на тиждень дозволяється також з’їсти трохи добре випечених булочок або пирогів (але в тісті не повинно бути масла).
- Яйця варені – не більше 1 на день, омлет (теж з 1 яйця).
- Овочі та зелень – сирі й у вареному вигляді, різні овочеві страви і гарніри (особливо корисні морква і буряк).
- Фрукти і ягоди (крім кислих сортів) в сиром, запеченому і вареному вигляді.
- Варення (із солодких фруктів та ягід), мед, цукор, мармелад, паста, зефір (не більше 70 г на день);
- Овочеві і фруктові соки, неміцний чай, кава з молоком, відвар шипшини.
- Масло вершкове або рослинне додається в готові страви.
- Соуси – молочні, фруктові і ягідні.
- Прянощі – кріп, петрушка (листя), можна також додавати в страви трохи гвоздики, кориці, лаврового листа, ванілі.
При дієті №5 не можна
- Алкоголь.
- Смажені, гострі, копчені продукти і страви.
- Жирні сорти м’яса, риби, печінка, мізки, шпик, консерви.
- Бобові, гриби, шпинат, щавель, цибуля, часник, редька, редис, ріпа.
- Здоба.
- Морозиво, какао, шоколад.
- Газовані напої.
Також на дієті № 5 слід обмежити споживання солі – не більше 10 г на день.
Дієта № 5, як правило, призначають паралельно з основним лікуванням захворювань печінки, жовчного міхура і жовчовивідних шляхів. Прийняти рішення про притримування такого раціону можна й самому, але тільки в тому випадку, якщо ви знаєте свій точний діагноз.
Таке харчування дозволяє зняти загострення хвороби, нормалізувати стан органів травлення і добитися стану стійкої ремісії – зникнення симптомів хвороби.
Важливо не нехтувати забороненими продуктами і стравами – алкоголь, смажене, жирне, копчене і т.д. стимулюють вироблення жовчі. А оскільки при захворюваннях печінки, жовчного міхура і жовчовивідних шляхів страждають органи, що виробляють жовч, то вживання таких продуктів дає сильне навантаження на них. Що, у свою чергу, може викликати загострення хвороби .