Показання для призначення дієти
Показання для призначення дієти – туберкульоз легенів, кісток, лімфатичних вузлів, суглобів при нерізкому загостренні або його загасанні, при зниженій маси тіла (виснаження після інфекційних хвороб, операцій, травм), у всіх випадках при відсутності уражень органів травлення. Розроблено варіанти дієти № 11 з урахуванням локалізації і характеру туберкульозного процесу, стану органів травлення, наявності ускладнень.
Мета призначення дієти
Мета дієти поліпшення харчування організму, підвищення його захисних сил, посилення відновних процесів в ураженому органі.
Загальна характеристика дієти
Ця дієта з підвищеною калорійністю, що збільшує вміст в організмі тваринних білків, особливо молочних, вітамінів, мінеральних речовин (кальцій, залізо та ін), помірним збільшенням кількості жирів і вуглеводів. Кулінарна обробка і температура їжі звичайні. Режим харчування: 5 разів на день.
Хімічний склад і енергоцінність дієти
Хімічний склад дієти: білки – 100-120 г (60% тваринні), жири – 100-110 г (20-25% рослинні), вуглеводи – 400-450 г, кухонна сіль – 12-15 г, вільна рідина – 1, 5 л. Енергоцінність дієти – 2900-3100 ккал.
Рекомендовані і виключені продукти і страви дієти
Хліб і борошняні вироби. Пшеничний і житній хліб і різні борошняні вироби (пиріжки, печиво, бісквіти, здоба та ін.)
Супи. Будь-які.
М’ясо, птиця, риба. Різні види м’яса, птиці і риби, виключаючи дуже жирні, в будь-якій кулінарній обробці. Печінка, м’ясопродукти (ковбаса, шинка, сосиски), рибопродукти (оселедця, балики, ікра, консерви – шпроти, сардини та ін); нерибні морепродукти.
Молочні продукти. У повному асортименті з обов’язковим включенням сиру і сиру.
Яйця. У різному приготуванні.
Крупи. Різна крупа (особливо гречана, вівсяна), макаронні вироби. Бобові, добре розварені, у вигляді пюре.
Овочі, фрукти, ягоди. У будь-якій кулінарній обробці, але частиною обов’язково сирі.
Закуски. Різні закуски, особливо листяні та овочеві салати.
Солодкі страви, солодощі. Різні солодкі страви, мед, варення і ін
Соуси і пряності. М’ясний червоний, молочний бешамель, сметанний, яєчно-молочний та ін, прянощі в помірній кількості.
Напої. Будь-які; обов’язково овочеві і фруктові соки, відвар шипшини та пшеничних висівок.
Жири. Вершкове, рослинна олії в натуральному вигляді, топлене – для приготування страв.
Виключають з дієти: дуже жирні сорти м’яса і птиці, баранячий, яловичий і кулінарні жири; гострі та жирні соуси, торти і тістечка з великою кількістю крему.
Приклад меню дієти № 11
1-й сніданок: салат зі свіжої капусти з яблуками зі сметаною, омлет, каша вівсяна молочна, чай з молоком.
2-й сніданок: сир, чай.
Обід: борщ на м’ясному бульйоні з сметаною, курка смажена з відварним рисом, компот.
Полудень: відвар шипшини.
Вечеря: зрази м’ясні, фаршировані цибулею і яйцем, морквяне пюре, запіканка з гречаної крупи із сиром, чай.
На ніч: кефір.
На улице эра высоких технологий, поэтому пора переходить на управление освещением дистанционно с помощью программы умного дома HOME SAPIENS.