Показання для призначення дієти: Показання до призначення дієти – подагра та сечокам’яна хвороба з утворенням каменів з солей сечової кислоти (уратурія).
Мета призначення дієти
Мета призначення дієти - це нормалізація обміну пуринів, зменшення утворення в організмі сечової кислоти і її солей, зрушення реакції сечі в лужну сторону.
Загальна характеристика дієти
Дієта передбачає виключення продуктів, що містять багато пуринів, щавлевої кислоти; помірне обмеження солі, збільшення кількості продуктів (молочні, овочі і плоди) та вільної рідини (при відсутності протипоказань з боку серцево-судинної системи). Невелике зменшення в дієті білків і жирів (в основному тугоплавких), а при супутньому ожирінні – і вуглеводів. Кулінарна обробка звичайна, виключаючи обов’язкове відварювання м’яса, птиці і риби. Температура їжі звичайна. Режим харчування: 4 рази на день, у проміжках та натщесерце – питво.
Хімічний склад і енергоцінність дієти
Хімічний склад дієти: білки – 70 г (50% тваринні, в основному молочні), жири – 80 г (30% рослинні), вуглеводи – 350-400 г (80 г цукру), кухонна сіль – 8-10 г, вільна рідина – 1,5-2 л і більше. Енергоцінність дієти – 2400-2600 ккал.
Рекомендовані і виключені продукти і страви дієти
Хліб і борошняні вироби. Пшеничний і житній хліб з борошна 1-го і 2-го сорту. Різні випечені вироби, у тому числі з включенням мелених висівок.
Обмежують в дієті: вироби зі здобного тіста.
Супи. Вегетаріанські: борщ, щі, овочеві, картопляні, з додаванням круп, холодні (окрошка, борщ), молочні фруктові.
Виключають з дієти: м’ясні, рибні та грибні бульйони, з щавлю, шпинату, бобових.
М’ясо, птиця, риба. Нежирні види і сорти. До 3 разів на тиждень по 150 г відвареного м’яса або 160-170 г відвареної риби. Після відварювання використовують для різних страв – тушкованих, запечених, смажених, виробів з котлетної маси. Можна поєднувати м’ясо і рибу приблизно в рівних кількостях.
Виключають з дієти: печінка, нирки, мова, мізки, м’ясо молодих тварин і птахів, ковбаси, копченості, солону рибу, м’ясні та рибні консерви, ікру.
Молочні продукти. Молоко, кисломолочні напої, сир і страви з нього, сметана, сир.
Виключають з дієти: солоні сири.
Яйця. Одне яйце в день в будь-якій кулінарній обробці.
Крупи. У помірній кількості, будь-які страви.
Виключають з дієти: бобові.
Овочі. У підвищеній кількості, сирі і в будь-якій кулінарній обробці. Страви з картоплі.
Виключають з дієти: гриби, свіжі стручки бобових, шпинат, щавель, ревінь, цвітну капусту, портулак; обмежують – солоні і мариновані.
Закуски. Салати зі свіжих і квашених овочів, з фруктів, вінегрети, ікра овочева, кабачкова, баклажанна.
Виключають з дієти: солоні закуски, копченості, консерви, ікру риб.
Плоди, солодкі страви і солодощі. У підвищеній кількості фрукти та ягоди. Свіжі та в будь-якій кулінарній обробці. Сухофрукти. Креми і киселі молочні. Мармелад, пастила, нешоколадні цукерки, варення, мед, меренги.
Виключають з дієти: шоколад, інжир, малину, журавлину.
Соуси і прянощі. На овочевому відварі, томатний, сметанний, молочний. Лимонна кислота, ванілін, кориця, лавровий лист. Кріп, зелень петрушки.
Виключають з дієти: соуси на м’ясному, рибному, грибному бульйонах, перець, гірчицю, хрін.
Напої. Чай з лимоном, молоком, кава неміцна з молоком. Соки фруктів, ягід і овочів, морси, вода з соками, кваси. Відвари шипшини, пшеничних висівок, сухофруктів.
Виключають з дієти: какао, міцні чай і каву.
Жири. Вершкове, коров’яче топлене та рослинні олії.
Виключають з дієти: яловичий, баранячий, кулінарні жири. Обмежують свинячий жир.
Приклад меню дієти № 6
1-й сніданок: салат овочевий з рослинним маслом, яйце в смятку, пудинг з моркви з яблуками і пшоном, чай.
2-й сніданок: відвар шипшини.
Обід: суп-локшина молочний, котлети картопляні смажені, кисіль.
Полудень: яблука свіжі.
Вечеря: сирники запечені, голубці, фаршировані овочами з рисом, чай.
На ніч: відвар пшеничних висівок.
Отныне можно купить джинсы в интернет магазине можно быстро, просто и дешево.