Показання для призначення дієти: Показання до призначення дієти – гострий нефрит у період одужання (з 3-4-го тижня лікування), хронічний нефрит поза загостренням і недостатності нирок.
Мета призначення дієти
Мета призначення дієти – помірне щаження функції нирок, зменшення гіпертензії і набряків, поліпшення виведення з організму азотистих і інших продуктів обміну речовин.
Загальна характеристика дієти
Дієта дещо обмежує кількість білків, жири і вуглеводи – у межах фізіологічних норм; їжу готують без повареної солі. Сіль видають хворому в кількості, зазначеній лікарем (3-6 г, не більше). Кількість вільної рідини зменшено в середньому до 1 л. Виключають екстраактивні речовини м’яса, риби, грибів, джерела щавлевої кислоти та ефірних масел. Кулінарна обробка без механічного і помірним хімічним щаження. М’ясо та рибу (100-150 г на день) відварюють. Температура їжі звичайна.
Хімічний склад і енергоцінність дієти
Хімічний склад дієти: білки – 60-70 г (50-60% тваринні), жири – 80-90 г (25% рослинні), вуглеводи – 350-400 г (80-90 г цукру), вільна рідина – 0,9 -1,1 л. Енергоцінність дієти – 2500-2600 ккал.
Рекомендовані і виключені продукти і страви дієти
Хліб і борошняні вироби. Безсольовий хліб, млинці, оладки на дріжджах і без солі.
Виключають з дієти: хліб звичайної випічки, борошняні вироби з додаванням солі.
Супи. Вегетаріанські з овочами, крупою, картоплею; фруктові, обмежено – молочні. Заправляють вершковим маслом, сметаною, кропом, петрушкою, лимонною кислотою, оцтом, цибулею після відварювання і пасерування.
Виключають з дієти: м’ясні, рибні та грибні бульйони, з бобових.
М’ясо, птиця. Нежирна яловичина, телятина, м’ясна і обрізна свинина, баранина, кролик, курка, індичка, відварні або запечені, злегка обсмажені після відварювання. Шматком або в рубаному вигляді. Язик відварний.
Виключають з дієти: жирні сорти, смажені і тушковані страви без відварювання, ковбаси, сосиски, копченості, консерви.
Риба. Нежирна, відварена з подальшим легким обсмажуванням або запіканням, шматком і рубана, фарширована, заливна після відварювання.
Виключають з дієти: жирні види, солону, копчену рибу, ікру, консерви.
Молочні продукти. Молоко, вершки, кисломолочні напої, сир і сирні страви з морквою, яблуками, рисом; сметана.
Виключають з дієти: сири.
Яйця. Жовтки, що додаються до страв. Цільні яйця – до 2 на день (некруто, омлет) – при зменшенні м’яса, риби або сиру.
Крупи. Різна крупа (зокрема, саго, рис, кукурудзяна, перлова) і макаронні вироби в будь-якому приготуванням.
Виключають з дієти: бобові.
Овочі. Картопля та овочі широко застосовуються в будь-якій кулінарній обробці.
Виключають з дієти: бобові, цибулю, часник, редьку, редис, щавель, шпинат, солоні, мариновані та квашені овочі, гриби.
Закуски. Вінегрети без солінь, салати зі свіжих овочів і фруктів.
Плоди, солодкі страви і солодощі. Різні фрукти і ягоди, сирі, варені, киселі, желе, мед, варення, цукерки, фруктове морозиво.
Виключають з дієти: шоколад.
Соуси і прянощі. Томатні, молочні, сметанні, фруктові та овочеві солодкі і кислі підливки, цибульний з вивареного і підсмаженого лука. Ванілін, кориця, лимонна кислота, оцет.
Виключають з дієти: м’ясні, рибні та грибні соуси, перець, гірчицю, хрін.
Напої. Чай, неміцний кава, соки фруктові та овочеві. Відвар шипшини.
Виключають з дієти: міцну каву, какао, мінеральні води, багаті натрієм.
Жири. Вершкове несолоне, коров’яче топлене і рафіновані рослинні олії; обмежено – свиняче сало.
Приклад меню дієти № 7
1-й сніданок: яйце в смятку, каша гречана розсипчаста, чай.
2-й сніданок: яблука печені.
Обід: борщ вегетаріанський зі сметаною (1 / 2 порції), м’ясо відварне з смаженою картоплею, компот із сухофруктів.
Полудень: відвар шипшини.
Вечеря: биточки морквяно-яблучні запечені, лапша з сиром, чай.
Именно у нас проводится срочная доставка цветов в любой округ Москвы, что даст Вам возможность сделать приятное любимому человеку в любое время и в любом месте.