Російську дієту слід дотримувати не менше двох місяців. Не рекомендується вживати в їжу гострі приправи, перець, гірчицю і велику кількість майонезу. Однак пам’ятайте, що без фізичної активності жодна дієта не може привести до бажаного результату.
Російські дієтологи радять обмежувати споживання вуглеводів, особливо цукру, так як він, швидко розчиняючись, переходить в організмі в жир. А вже жири тваринного походження не рекомендуються до вживання зовсім.
Перевага віддається рослинним, які позитивно впливають на процеси, пов’язані з витратою жиру організмом. Для приведення в норму ввідно-сольового обміну наявність солі в самій їжі обмежено. А ось пити – обов’язково, не менше 1,5-2 л на добу. Дієтологи включають до раціону супи на овочевому відварі, м’ясо, переважно у відвареному вигляді, багато овочів і фруктів.
Російська дієта, як і інші національні дієти, виключає зі свого меню цукерки, морозиво, шоколад, солодкі кондитерські вироби, а також копчені та солоні страви, за винятком квашеної капусти, яка поліпшує травлення. Виключаються алкогольні напої.
Меню російської дієти
Понеділок
1-й сніданок: 100 г відварної риби, 150 г салату з квашеної капусти, зеленого горошку, вареної моркви, чашка чорної кави без цукру.
2-й сніданок: 15 – г відвареного м’яса, 100 г знежиреного сиру, 2 яблука.
Обід: борщ вегетаріанський з будь-яких овочів, 150 г тушкованої капусти та моркви, стакан яблучного компоту.
Вечеря: 100 г відварної риби, 2 варені картоплини, чашка чаю без цукру.
Вівторок
1-й сніданок: 200 г салату з нашаткованої свіжої капусти з зеленим горошком і ріпчастою цибулею, заправленого рослинною олією, чашка чорної кави.
2-й сніданок: стакан кефіру або йогурту.
Обід: 100 г бефстроганов з вареною морквою, чашка яблучного компоту.
Вечеря: 100 г вареної риби, 2 варені картоплини, апельсин.
Середа
1-й сніданок: яйце некруто, тост із чорного хліба, чашка чорної кави.
2-й сніданок: 100 г гречаної каші.
Обід: 150 г смаженої або вареної нежирної птиці, 2 яблука, апельсин.
Вечеря: вінегрет із солодким перцем, заправлений рослинним маслом, стакан яблучного соку або яблучного компоту.
Четвер
1-й сніданок: стакан кефіру, один сухар.
2-й сніданок: салат із сирих овочів, заправлений рослинним маслом.
Обід: 100 г відвареного м’яса, 150 г салату з квашеної капусти з зеленим горошком і ріпчастою цибулею.
Вечеря: тарілка овочевого супу, 100 г тертої свіжої моркви, заправленого невеликою кількістю майонезу.
П’ятниця
1-й сніданок: 3 столові ложки сиру, чашка чорної кави без цукру.
2-й сніданок: 2 яблука, 2 апельсини, стакан апельсинового соку.
Обід: дієтична сосиска, 150 г свіжої капусти з соком лимона, склянка апельсинового соку.
Вечеря: 150 г смаженої нежирної риби, 100 г червоної смородини, 100 г агрусу, чашка мінеральної води.
Субота
1-й сніданок: 100 г відвареного м’яса, 100 г квашеної капусти.
2-й сніданок: 100 г знежиреного сиру.
Обід: тарілка овочевого супу на грибному бульйоні. Невеликий шматочок чорного хліба.
Вечеря: шматочок пісної свинини, 100 г тертої вареного буряка з чорносливом, чашка чаю без цукру.
Неділя
1-й сніданок: 100 г гречаної каші зі столовою ложкою меду.
2-й сніданок: 150 г салату з будь-яких фруктів.
Обід: 100 г відварної риби, 150 г салату з будь-яких сирих овочів, заправленого рослинною олією.
Вечеря: 100 г вареного м’яса, 2 варені картоплини, яблуко, стакан яблучного соку.