Абсолютно всі батьки зобов’язані знати, як і чим годувати дитину, адже багато в чому дитяче здоров’я залежить від правильного харчування.
Незважаючи на те, що раціон малюка складають досвідчені дієтологи, не завжди враховується один важливий момент, а саме взаємозв’язок харчування з часом року.
Кожен сезон по-своєму впливає на організм, збуджує різні реакції та зміни. У такий час організм, особливо дитячий, вимагає підвищеної уваги та догляду. Головне завдання батьків у цей період – розробити найбільш підходящу дієту для своєї дитини. Для цього необхідно знати і враховувати вплив різних сезонних чинників на дитячий організм.
Фактори впливу
1. Атмосферний тиск. У маленьких дітей набагато сильніше, ніж у дорослих, проявляється метеочутливість, тобто зміна стану організму в залежності від погодних умов. Як правило, у вітряну погоду малюки стають більш примхливими і неспокійними, ніж зазвичай. Цим пояснюється поява коліків – реакцією на перепад тиску служить причиною утворення вітру. У таку погоду краще утриматися від годування дитини продуктами, які сприяють посиленню газоутворення.
2. Сонячні ванни. Вчені з’ясували, що дефіцит сонячних променів вкрай погано впливає як на дітей, так і на дорослих – зростає ризик появи різних психологічних проблем, таких, як нервовий зрив, депресія та інші. Також недолік сонця може привести до браку вітаміну D, що необхідно компенсувати відповідними продуктами.
3. Температура повітря. Коли один сезон змінює інший, в нашому організмі починає працювати система регуляції. Під час таких переходів температура дуже сильно коливається, що змушує наш чутливий організм страждати від зайвого навантаження. Для усунення впливу цього чинника необхідна тривала адаптація.
4. Вологість повітря. Для організму стресом є як підвищена, так і знижена вологість повітря. Особливо небезпечне сухе повітря – йде втрата води при диханні, пересихання слизових оболонок і шкіри. У цьому випадку ризик захворіти або заразитися вірусною інфекцією набагато вищий, так як сухість шкіри і слизових оболонок сприяє швидкому пошкодженню. Втрату вологи необхідно виправити, додаючи більше води в систему харчування.
5. Свіжість продуктів. Це один з найважливіших пунктів здорового харчування, адже чим свіжіші продукти, тим більше в них міститься вітамінів та поживних речовин, корисних для дитячого організму. Це правило стосується не тільки ягід, овочів і фруктів, а й інших натуральних продуктів (молочні, м’ясні та інші).
Літній період
Літо вважається кращим часом року, так як у нього багато достоїнств. Сонце, смачні фрукти і ягоди, свіже повітря, величезна кількість корисних овочів. Здавалося б, літній період ідеально підходить для зміцнення дитячого організму, але і в цей період дитину підстерігають проблеми.
1. Спека. Головна причина дискомфорту організму – спека, особливо, коли поруч немає кондиціонера. Уникнути сильного стресу нашому організму допоможе вода.
Меню дитини на літо обов’язково має включати в себе більшу кількість рідини, ніж в інші сезони, але і тут треба дотримуватися обережності. Зловживання водою може негативно відбитися на серцево-судинній системі. Також дитячому організму сильно шкодять різні солодкі напої, газовані води і лимонади, які напхані регулятором кислотності і містять великі дози цукру. Такі напої підсилюють спрагу, але ніяк не вгамовують її. Більше того, вони сушать тендітну слизову оболонку дитини. Добрими напоями в літній період для дитини вважаються натуральні або свіжовичавлені соки, морси, компоти, негазована мінеральна вода, неміцний чай, а так само молочні продукти. Останні вимагають особливої уваги – у спеку всі напої і їжа псуються набагато швидше, необхідно звертати увагу на термін придатності та умови зберігання.
Якщо травна система малюка ще не звикла до соків або іншої їжі, не варто їх включати у свій раціон – вживання подібних продуктів стане великим стресом і навантаженням для організму малюка. Краще відкласти ведення нових страв в харчування дитини. Однак якщо час прикорму випало саме на літній період, слід давати нові страви із затримкою, трохи більше, ніж в інші пори року ( від двох до трьох тижнів).
Груднички в літній період втрачають велику кількість комплексів мінеральних солей, ніж в інші сезони – корисні речовини виходять потім. Материнське молоко є найкращим харчуванням для малюка в будь-який час року, але влітку потреба в ньому зростає – тільки молоко матері здатне заповнити втрачені в спеку хімічні елементи.
2. Алергії. Влітку в організмі дитини підвищується число алергенів, так як в цей час цвітуть багато рослин, повітря містить більше пилу, літає багато тополиного пуху. Це збільшує ризик появи алергії у дитини. Звичайно ж, харчова алергія може бути в будь-який час року, якщо малюк з’їв дуже велику кількість певних продуктів – помідори, суниця, цитрусові і багато іншого. Саме через більшу кількість алергенів у дитини можуть виникнути проблеми навіть з давно звичними продуктами. Поки дитині не виповниться 5-7 років, краще дотримуватися обережності при введенні в раціон фруктів.
3. Літо – час швидкого розвитку та росту дітей, а значить, необхідно забезпечити організм кальцієм і білком. Для росту дитини необхідні саме тваринні білки, так як овочі та фрукти містять занадто маленьку кількість необхідних речовин. У спеку м’ясо і риба засвоюється набагато гірше, так як активність ферментів в шлунку значно падає. Ідеальний час для прийому білкової їжі – ранок або вечір.
Осінь
Важливу роль для дитячого організму відіграє золота осінь. Починається вона приблизно в середині останнього літнього місяця, а закінчується в кінці вересня. Золота осінь – ідеальний час року для підготовки організму малюка до холодної зими. Необхідно ретельно розробити раціон малюка. По-перше, в ньому обов’язково повинні бути присутніми фрукти і овочі, в тій же кількості, що і влітку. По-друге, необхідно ввести баштанні культури: дині та солодкі кавуни. Вересень за праву вважається « кавуновим » місяцем, і якщо травна система дитини добре сприймає баштанні, то необхідно стежити потім, щоб кавуни були в меню майже кожен день. Необхідно так само пам’ятати про ягоди, особливо чорницю і чорну смородину. Свіжі яблука і моркву теж є важливим елементом харчування для малюка. У золоту осінь варто звернути увагу на вживання дитиною груш і буряка – їх вживання може призвести до виникнення надто великого навантаження на травну систему.
З наближенням холодної осені необхідно включити в раціон дитини велику кількість м’яса і риби. Для дітей від трьох років у період вогкості і ходу буде корисним додавання ріпчастої цибулі і часнику, так як вони містять фітонциди. Фітонциди дозволяють запобігти захворюванню ГРВІ, поширене в цей сезон.
Зима
Звичайно, щоб дитина звикла до змін навколишнього середовища в зимовий період, їй необхідні вітаміни. Але одних вітамінів з фруктів і овочів буде мало – взимку зростає потреба в жиророзчинних вітамінах. Продукти, що містять необхідні речовини – м’ясо, субпродукти, зернові, горіхові, риба. Взимку у жировій тканині виявляється важлива функція – збереження постійної температури тіла і захист від холоду.
З фруктів і овочів найбільш корисними в даний період будуть цитрусові, банани, квашена капуста. Сезон мандаринів починається в грудні. Квашена капуста безцінна – в ній містяться органічні кислоти, комплекс вітамінів, біофлавоноідів і клітковина. Проте варто дотримуватися обережності – квашену капусту можна їсти дітям, які старші трьох років. Дозування повинна бути невелике – до 50 грам на день, бажано, у складі домашніх салатів. Зима вимагає попередньої підготовки, а саме – заготівля їжі. Фрукти, ягоди та овочі, що пройшли швидку, але глибоку заморозку, зберігають весь набір корисних речовин і вітамінів, що незамінне в холодний зимовий період.
Весна
Весна вважається найважчим періодом для людського організму. У продуктах, незважаючи на всі зусилля, стає все менше вітамінів. Авітаміноз призводить до появи стресів від зими і депресій.
Здавалося б, у весни є хороший плюс – дні стають довшими, а ночі коротшими. Але як з’ясувалося, організм просто не готовий до різкого збільшення своєї активності. Якщо врахувати, що весна – час частих циклонів, великої різниці температур протягом доби, різких перепадів тиску, що помітно не лише на вулиці, але і вдома, стає не дивно, що організм впадає у весняну депресію.
Щоб налагодити всю роботу організму, потрібно коригувати меню дитини. У такий важкий період організму недостатньо мати одні білки, жири і вуглеводи. Навесні необхідно давати дитині продукти, у складі яких є речовини, що регулюють роботу організму. Ці речовини – ефірні масла, фітонциди, антиоксиданти і органічні кислоти. У молочних і круп’яних продуктах таких речовин немає, або їх зміст ближче до нуля. Усі корисні речовини містяться в зелені, свіжої або замороженої. Але і тут батьків підстерігає проблема – ці речовини теж руйнуються при тривалому зберіганні. Що ж робити ?
Найкраще рішення в цій ситуації – давати дитині найсвіжішу, тільки що зірвану з грядки зелень. Не варто бігати в пошуках найбільш ранніх овочів по садах, досить просто зробити домашні грядки. Посаджені крес -салат, шпинат, цибуля, зелень можна поставити на підвіконня, під лагідні промені сонця. Щоб уникнути проблем з травною системою варто давати такі продукти дітям, яким більше трьох років. Для малюків молодшого віку чудово підійдуть проростки пшениці, кукурудзи та інших зернових культур.
У наш час страви з проростків зернових культур вважаються чимось екзотичним, включеним до системи оздоровлення або омолодження. Мало хто знає, що на Русі це було основна весняна страва, що дозволяє уникнути гіповітамінозу. Рецепти перших страв із зерен і проростків описувалися в травниках сімнадцятого століття. У ті часи варили каші, киселі, супи з додаванням проростків. Матусям варто пам’ятати, що пророщувати зерна нескладно, потрібно лише запам’ятати, що найвища поживна цінність у паростків, які тільки що зійшли, і висота яких не перевищує двох міліметрів.