На процес схуднення впливає безліч різних чинників, один з яких – поведінка людини під час трапези. Існує прямий взаємозв’язок між кількістю з’їденого і часом, витраченим на прийом їжі. Виявляється, що, чим повільніше людина поглинає їжу, чим ретельніше вона її розжовує, тим швидше насичується (в мозок поступає команда про насичення) і, відповідно, тим меншу кількість їжі будуть з’їдено.
Загальноприйняті правила етикету придумані, немов спеціально для того, щоб люди не харчувалися. Їжа неспішна, різноманітна, кількість столових приладів вражаюча, окремі ножички, ложечки, вилочки, зміна приладів – весь процес прийому їжі займає багато часу. А під час трапези голова забита не стравами, а правильністю виконання всіх правил і церемоніалів.
Навчитися повільно і зі смаком їсти не так-то просто. Цю корисну звичку потрібно виховувати в собі різними прийомами.
1. Не допускайте, щоб вас охоплювало (або захоплювало) почуття голоду. Тому харчуйтеся частіше, меншими порціями і регулярно. Добре допомагає так званий прийом «попередньої їжі» – за 15-20 хвилин до трапези вжийте порцію низькокалорійної, але ситної їжі, наприклад, протеїновий коктейль, скибочка цільнозернового хліба, мюслі, жменю горіхів або сухофруктів.
2. Раціон повинен бути максимально різноманітним. Покладіть на одну тарілку маленький шматочок м’яса, риби, кілька видів гарніру (по десертній ложці), нарізані овочі, зелень.
3. Ріжемо всі продукти. Все, що можна з’їсти за допомогою вилки і ножа, саме так і вживайте. Наприклад, відкушуючи шматки від цілого огірка, ви з ним впораєтеся за хвилину, а нарізаючи овоч на маленькі часточки, ви його будете їсти цілих 3 хвилини. А яблуко краще натерти на звичайній крупній тертці, або порізати маленькими кубиками. Така порція виглядає значно солідніша, ситніша, а це обман не тільки для очей, але і для мозку.
4. Хліб тільки відламується. Шматочок хліба не потрібно тримати в лівій руці, впиваючись в нього зубами при кожній з’їдаденійф ложці основного блюда. Хліб прийнято класти на спеціальну тарілочку зліва від себе, і відламувати по маленькому шматочку. Причому це робиться не тому, що всі хочуть схуднути, а тому, що так прийнято.
5. Чим меншого розміру ви використовуєте ложку або вилку, тим довше ви будете поглинати блюдо. Спробуйте їсти суп чайною, ну або в крайньому випадку, десертною ложкою.
6. Їсти слід, не відволікаючись на зовнішні подразники або сторонні заняття. Адже ви ж помічали, що можна проковтнути тарілку бутербродів, і навіть не помітити цього, сидячи перед екраном комп’ютера або телевізора. Постарайтеся під час трапези всю увагу приділити смаку і аромату поданих страв.
7. Відмовтеся від пиття під час поглинання їжі. Запиваючи їжу, ви прискорюєте темп поглинання, до того ж ви розбавляєте шлунковий сік, тим самим заважаючи якісному перетравлюванню їжі.
8. Обмежте споживання алкоголю. Крім того, що алкогольні напої дуже калорійні, вони значною мірою прискорюють темп їжі. Крім цього, алкоголь знімає обмеження з вашого мозку, і ви перестаєте контролювати процес прийому їжі. А ще розслаблений алкоголем мозок, шепоче вам, що нічого страшного не трапиться, якщо ви з’їсте п’яту котлету чи третій десерт поспіль.
Дотримуючись цих нехитрих правил, вже через тиждень-другий, ви й не помітите, як повільне поглинання їжі стало вашою корисною звичкою.