Показання для призначення дієти
Показання для призначення дієти – атеросклероз з ураженням судин серця, головного мозку або інших органів, ішемічна хвороба серця, зумовлена атеросклерозом, гіпертонічна хвороба на тлі атеросклерозу.
Мета призначення дієти
Мета призначення дієти - сповільнити розвиток атеросклерозу, зменшити порушення обміну речовин, поліпшити кровообіг, знизити надмірну масу тіла, забезпечити харчування без перевантаження серцево-судинної та центральної нервової системи, печінки, нирок.
Загальна характеристика дієти
Це дієта із зменшеним вмістом тваринного жиру і легкозасвоюваних вуглеводів. Білки відповідають фізіологічній нормі. Ступінь зменшення жирів і вуглеводів залежить від маси тіла. Обмежені кухонна сіль, вільна рідина, екстрактивні речовини, холестерин. Збільшено вміст вітамінів С і групи В, лінолевої кислоти, ліпотропних речовин, харчових волокон, калію, магнію, мікроелементів (рослинні олії, овочі і плоди, морепродукти, сир). Страви готують без солі, їжу підсолювати за столом. М’ясо та рибу відварюють, овочі і плоди з грубою клітковиною подрібнюють і розварюють. Температура їжі звичайна.
Хімічний склад і енергоцінність дієти
Перший варіант дієти: білки – 80 г (50-55% тваринні); жири – 70-80 г (35% рослинні), вуглеводи – 350-400 г (50 г цукру); енергоцінність дієти 2400-2500 ккал.
Другий варіант дієти – при супутньому ожирінні: білки – 80 г; жири – 70 г, вуглеводи – 250-300 г (цукор виключають); енергоцінність дієти 1900 – 2100 ккал; вільна рідина – 1,2 л. Кухонна сіль – 8-10 г, холестерин – 300 мг. Режим харчування 5 разів на день невеликими порціями.
Рекомендовані і виключені продукти і страви дієти
Хліб і борошняні вироби. Пшеничний з борошна 1-2-го сорту, житній з борошна сіяного, обдирного; зерновий, докторський хліб. Сухе нездобне печиво. Випечені вироби без солі з сиром, рибою, м’ясом, додаванням мелених пшеничних висівок, соєвого борошна.
Виключають з дієти: вироби зі здобного та листкового тіста.
Супи. Овочеві (щі, борщ, борщ), вегетаріанські з картоплею і крупою, фруктові молочні.
Виключають з дієти: м’ясні, рибні, грибні бульйони, з бобових.
М’ясо і птиця. Різні види м’яса і птиці тільки нежирних сортів, у відварному і запеченому вигляді, шматком і рубані.
Виключають з дієти: жирні сорти, качка, гуска, печінка, нирки, мізки, ковбаси, копченості, консерви.
Риба. Нежирні види, відварна, запечена, шматком і рубана. Страви з морепродуктів (морський гребінець, мідії, морська капуста та ін.)
Виключають з дієти: жирні види, солону, копчену рибу, консерви, ікру.
Молочні продукти. Молоко й кисломолочні напої, зниженої жирності, сир 9% жирності та нежирний, страви з нього, нежирний, малосолоний сир; сметана – в страви.
Виключають з дієти: солоний і жирний сир, жирні вершки, сметану і сир.
Яйця. Білкові омлети; яйця в смятку – до 3 штук на тиждень. Обмежують: жовтки яєць.
Крупи. Гречана, вівсяна, пшоно, ячна та ін. – розсипчасті каші, запіканки. Обмежують: рис, манну крупу, макаронні вироби.
Овочі. Різні страви з капусти всіх видів, буряків, моркви – дрібношинковані, кабачків, гарбуза, баклажанів, картоплі; зелений горошок у вигляді пюре. Свіжі огірки, томати, салат, зелень.
Виключають з дієти: редьку, редис, гриби.
Закуски. Вінегрети і салати з рослинним маслом, включенням морської капусти, салати з продуктами моря, відварні заливна риба і м’ясо, вимочений оселедець, нежирний сир малосолона, дієтична ковбаса, нежирна шинка.
Виключають з дієти: жирні, гострі і солоні продукти, ікру, консерви закусочні.
Плоди, солодкі страви, солодощі. Фрукти і ягоди в сирому вигляді, сухофрукти, компоти, желе, муси, самбуки (напівсолодкі або на замінниках цукру). Обмежені або виключені (при ожирінні): виноград, родзинки, цукор, мед (замість цукру), варення.
Виключають з дієти: шоколад, кремові вироби, морозиво.
Соуси і пряності. На овочевому відварі, заправлені сметаною, молочні, томатні, фруктово-ягідні підливки. Ванілін, кориця, лимонна кислота. Обмежено – майонез, хрін.
Виключають з дієти: м’ясні, рибні, грибні соуси, гірчицю, перець.
Напої. Неміцний чай з лимоном, молоком; слабкий кави натуральний, кавові напої, соки овочеві, фруктові, ягідні. Відвар шипшини та пшеничних висівок.
Виключають з дієти: міцний чай і кава, какао.
Жири. Вершкове і рослинне масла – для приготування їжі, рослинні – в страви. Дієтичне масло.
Виключають з дієти: м’ясні і кулінарні жири.
Приклад меню дієти № 10С
1-й сніданок: пудинг з нежирного сиру, каша гречана розсипчаста, чай.
2-й сніданок: яблуко свіже.
Обід: суп перловий з овочами на рослинному маслі, биточки м’ясні парові, морква тушкована, компот.
Полудень: відвар шипшини.
Вечеря: салат овочевий з морською капустою і рослинним маслом, риба, запечена під молочним соусом, відварну картоплю, чай.
На ніч: кефір.
Узнавайте, как проводится лазерная эпиляция в Житомире и избавляйтесь навсегда нежелательных волос на теле.