Показання для призначення дієти
Показання для призначення дієти – сечокам’яна хвороба з лужною реакцією сечі й випаданням осаду фосфорно-кальцієвих солей (фосфатурія).
Мета призначення дієти
Мета призначення дієти – відновлення кислої реакції сечі і створення тим самим перешкоди для утворення осаду.
Загальна характеристика дієти
За енергоцінністю, змісту білків, жирів і вуглеводів раціон відповідає фізіологічним нормам; переважають продукти, що змінюють реакцію сечі в кислий бік (хліб і борошняні вироби, крупа, м’ясо, риба). Кулінарна обробка і температура їжі звичайні. При відсутності протипоказань рекомендується рясне пиття. Режим харчування: 4 рази на день, у проміжках та натщесерце – питво.
Хімічний склад та енергетична цінність дієти
Хімічний склад дієти: білки – 70 г, жири – 80 г, вуглеводи – 350-400 г, кухонна сіль – 10-12 г, вільна рідина – 1,5-2,5 л. Енергоцінність дієти – 2500 ккал.
Рекомендовані і виключені продукти і страви дієти
Хліб і борошняні вироби. Різні види. Борошняні вироби з обмеженням молока і жовтків.
Супи. На слабкому м’ясному, рибному, грибному бульйонах з крупою, локшиною, бобовими.
Виключають з дієти: молочні, овочеві і фруктові супи.
М’ясо і птиця. Різні види в будь-якому приготуванні.
Виключають з дієти: копченості.
Риба. Різні види в будь-якому приготуванні. У невеликій кількості рибні консерви.
Виключають з дієти: солону, копчену рибу.
Молочні продукти. Лише трохи сметани в стравах.
Виключають з дієти: молоко, кисломолочні напої, сир, сир.
Яйця. У різному приготуванні і в стравах 1 яйце в день. Обмежують жовтки.
Крупи. Будь-які в різноманітному приготуванні, але без молока.
Овочі. Зелений горошок, гарбуз, гриби.
Виключають з дієти: інші овочі і картопля.
Закуски. Різні м’ясні, рибні, з морепродуктів, вимочений оселедець, ікра.
Виключають з дієти: овочеві салати, вінегрети, овочеві консерви.
Плоди, солодкі страви, солодощі. Кислі сорти яблук, журавлина, брусниця, компоти, желе і киселі з них. Меренги, сніжки. Цукор, мед, кондитерські вироби, фруктове морозиво.
Виключають з дієти: інші фрукти і ягоди, солодкі страви на молоці.
Соуси і пряності. Негострі соуси на м’ясному, рибному, грибному бульйонах. Перенести в дуже обмеженій кількості.
Напої. Неміцний чай і кава без молока. Відвар шипшини, морси з журавлини або брусниці.
Приклад меню дієти № 14
1-й сніданок: оселедець вимочений, каша гречана розсипчаста, чай.
Обід: суп-локшина на курячому бульйоні, кура смажена з відварним рисом, кисіль журавлинний.
Полудень: відвар шипшини.
Вечеря: котлети м’ясні смажені з рослинним маслом, горошок зелений, чай.
На ніч: відвар шипшини.
Вкусные рецепты для микроволновки украсят Ваш стол и сделают его более праздничным и изысканным.