Показання для призначення дієти
Показанням для призначення цієї дієти є виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки або хронічний гастрит при затихання різкого загострення після дієти 1А. Гострий гастрит після дієти 1А.
Мета призначення дієти
Мета призначення дієти – значне (механічне, хімічне і термічне) щаження шлунково-кишкового тракту, зменшення запалення, поліпшення загоєння виразок, забезпечення повноцінним харчуванням при напівпостільному режимі.
Загальна характеристика дієти
Кілька знижена енергоцінність дієти за рахунок вуглеводів при нормальному змісті білків і жирів; різко обмежені продукти та страви, збуджуючі секрецію шлунка та дратуючі його слизисту оболонку. Їжу готують у воді або на пару, протирають, дають у напіврідкому або пюреподібному вигляді. Кількість солі обмежують. Виключають дуже холодні і гарячі страви. Режим харчування: 6 разів на день. На ніч приймають молоко.
Хімічний склад і енергоцінність дієти
Хімічний склад дієти: білки – 90 г (60-70% тваринні), жири – 90-95 г (25% рослинні), вуглеводи – 300-350 г, сіль – 8-10 г, вільна рідина – 1,5 л. Калорійність дієти – 2500-2600 ккал.
Рекомендовані і виключені продукти і страви дієти
Хліб і борошняні вироби. Тільки 75-100 г тонко нарізаних непідрумяненних сухарів з борошна вищого гатунку.
Супи. На слизовому відварі з протертими крупами (манна, рис, вівсяна, гречана) і яєчно-молочною сумішшю, молочні з протертими крупами.
М’ясо і птиця. Нежирна яловичина, телятина, кролик, курка, індичка. Очищають від сухожиль, жиру, шкіри. Варять, пропускають два рази через м’ясорубку. Парові суфле, кнелі, пюре, котлети. Пюре можна додавати в супи.
Риба. Нежирні види, без шкіри. Парові котлети, кнелі, суфле і ін.
Молочні продукти. Молоко, вершки, свіжий некислі сир, протертий з молоком, парове сирне суфле.
Виключають з дієти: кисломолочні напої, сир.
Яйця. До 3 штук на день. Некруто, паровий омлет.
Крупи. Протерті молочні каші з вівсяної, гречаної, манної крупи, рису.
Овочі. Картопляне, морквяне, бурякове пюре з молоком і маслом, паровим суфле.
Закуски – виключають з дієти.
Плоди, солодкі страви і солодощі. Киселі, желе, муси із солодких плодів, їх соків. Молочний кисіль. Цукор, мед.
Виключають з дієти: плоди в сирому вигляді, кондитерські вироби.
Соуси і прянощі. Тільки молочний або з некислі сметани.
Напої. Слабкий чай з молоком, вершками, відвар шипшини, солодкі фруктово-ягідні соки навпіл з водою.
Виключають з дієти: кава, какао, газовані напої.
Жири. Свіже вершкове і рафіновані рослинні масла додають в готові страви.
Приклад меню дієти № 1Б
1-й сніданок: омлет паровий з 2 яєць, каша манна молочна, молоко.
2-й сніданок: молоко.
Обід: суп рисовий протертий молочний, суфле м’ясне парове з картопляним пюре, желе яблучне.
Полудень: відвар шипшини, сухарики.
Вечеря: суфле сирне парове, кисіль фруктовий.
На ніч: молоко.
Узнайте как забронировать выгодную гостиницу Северной Столицы на сайте group-ra.ru.