Показання для призначення дієти
Показання для призначення цієї дієти гострі захворювання кишечника в період поліпшення; хронічні захворювання кишечника після різкого загострення або при нерізко загостренні, а також при поєднанні з поразкою інших органів травлення.
Метою призначення дієти
Дієта призначається для того, щоб забезпечити помірне харчування в умовах помірно порушеного травлення, сприяти зменшенню запалення і нормалізації функцій кишечника, а також інших органів травлення.
Загальна характеристика дієти
За енергоцінністю і хімічному складу повноцінна дієта з невеликим збільшенням змісту білка. Рекомендуються страви протерті і подрібнені, зварені у воді або на пару. Виключаються продукти і страви, що підсилюють гниття і бродіння в кишечнику, а також різко стимулюючі секрецію шлунка, підшлункової залози, жовчовиділення і дратівливі печінку. Режим харчування: 5-6 разів на день.
Хімічний склад та енергетична цінність дієти
Хімічний склад дієти: білки – 100-110 г (60-65% тваринні), жири – 80-90 г (переважно вершкове масло), вуглеводи – 350-400 г (50-70 г цукру), кухонна сіль – 8-10 г, вільна рідина – 1,5 л. Калорійність дієти – 2600-2800 ккал.
Рекомендовані і виключені продукти і страви дієти
Хліб і борошняні вироби. Хліб пшеничний з борошна вищого і 1-го сорту, вчорашній або підсушений. Сухі печива і бісквіт. При переносимості – 1-2 рази на тиждень в невеликій кількості добре випечені вироби з сиром, вареним м’ясом, яблуками, повидлом.
Виключають з дієти: хліб житній, пшеничний з борошна грубого помелу, свіжий, вироби зі здобного та листкового тіста.
Супи. На слабкому знежиреному м’ясному та рибному бульйоні і овочевому відварі з добре розкипілою або протертою крупою, вермішеллю, локшиною, протертими або дрібношиткованими овочами (картопля, морква, кабачки, цвітна капуста), фрикадельками, кнелі.
Виключають з дієти: суп з бобових, молочний, щі, борщ, розсольник, холодні (окрошка, борщ).
М’ясо і птиця. Нежирні види і сорти або знежирені. Яловичина, курка, індичка в рубаною вигляді (котлети, фрикадельки, кнелі та ін), парові і відварні. Птах без шкіри. Телятина, курчата, кролик – шматком, відварні.
Виключають з дієти: жирні види і сорти м’яса, качка, гуска, копченості, ковбаси, консерви.
Риба. Нежирні види шматком і рубані (кнелі, котлети тощо), відварні і парові.
Виключають з дієти: жирні види солоної, копчену рибу, консерви.
Молочні продукти. Молоко, вершки, сметану некислі додають у страви. Ацидофілін, кефір та інші кисломолочні напої. Сир свіжоприготований, сирна паста, парові і запечені пудинги та ін. Сир негострий.
Виключають з дієти: молоко в натуральному вигляді, всі молочні продукти з підвищеною кислотністю, гострі, солоні сири.
Яйця. До 1-2 штук на день. Некруто, омлети парові, білкові омлети, у страви.
Виключають з дієти: круті яйця, смажені.
Крупи. Різні добре розварені каші (крім пшеничного, ячної, перлової) на воді з додаванням 1 / 3 молока; гречану і вівсяну крупу протирають; парові пудинги з протертих каш, запіканка з рису, манної каші, вермішель відварна.
Виключають з дієти: бобові, каші з перлової, ячної крупи, пшоно.
Овочі. Картопля, морква, цвітна капуста – варені і протерті, ранні кабачки і гарбуз – варені; парове суфле з протертих овочів. Стиглі свіжі томати до 50-100 г на день.
Виключають з дієти: білокачанну капусту, буряк, редис, редьку, цибулю, часник, огірки, брукву, ріпу, щавель, шпинат, гриби.
Закуски. Риба заливна, сир негострий, ікра осетрових.
Плоди, солодкі страви і солодощі. Солодкі, стиглі ягоди і фрукти (без шкірки) в сирому вигляді при переносимості до 100 г на день. Протерті яблука, печені яблука, груші. Киселі і протерті компоти, желе муси із солодких плодів. Меренги, сніжки. Мармелад, пастила, зефір, варення та джеми.
Виключають з дієти: виноград, абрикоси, сливи, сухофрукти, морозиво, шоколад, тістечка.
Соуси і прянощі. На слабкому м’ясному бульйоні, овочевому відварі, молочний бешамель, фруктовий. Зелень петрушки, кріп, лавровий лист; ванілін, кориця.
Виключають з дієти: гострі, жирні соуси, гірчицю, хрін, перець.
Напої. Чай, кава і какао на воді або з молоком. Відвари шипшини та пшеничних висівок. Яблучний, вишневий, мандариновий, апельсиновий, полуничний соки порівно з гарячою водою.
Виключають з дієти: виноградний, сливовий, абрикосовий соки, квас, морс.
Жири. Масло вершкове – з хлібом і додають у блюда від 5 до 15 г на прийом з урахуванням переносимості.
Виключають з дієти: інші жири.
Приклад меню дієти № 4Б
1-й сніданок: омлет парової, каша манна молочна, чай.
2-й сніданок: яблука печені.
Обід: бульйон м’ясний з яєчними пластівцями, кнелі м’ясні парові з морквяним пюре, кисіль.
Полудень: відвар шипшини.
Вечеря: риба відварна з картопляним пюре, пудинг з рису з фруктовою підливою, чай.
На ніч: кисіль.