Для жителів великих міст відсутність регулярного стільця давно перетворилося на серйозну проблему. Багато в чому це пов’язано з неправильним харчуванням городян. Однак модифікація харчового раціону часто допомагає впоратися з самими наполегливими запорами. Які ж зміни харчування необхідні?
У першу чергу потрібно виміряти кількість всієї рідини за добу що випивається. Справа в тому, що для регулярного стільця організму необхідно отримувати не менше 1,5 – 2 літрів рідини (питної води, мінеральної води, чаю, кави, соку та ін) в день.
Дуже важливо, щоб в раціон харчування включалася необхідна кількість овочів, фруктів, зернових. Ці продукти містять харчові волокна (клітковину), які змушують кишечник активніше скорочуватися і опорожнятися. У нормі доросла людина має отримувати на добу 25 – 35 г клітковини. Багато харчових волокон входить до складу гречаної і вівсяної крупи, толокна, бобових, горіхів, хліба з висівками, сухофруктів, морської капусти. Для заповнення дефіциту клітковини рекомендується вживати 100 – 150 г салату з свіжих фруктів або овочів не менше 3-х разів на день.
Природним проносним ефектом володіють мед, сиропи, кофеїн, містимі напої і страви з великим вмістом кухонної солі (соління, оселедець та ін.)
Їжу і напої по можливості рекомендується вживати в холодному вигляді, так як їх низька температура стимулює рухову здатність кишечника. У деяких людей, які страждають запорами, ранок починається зі склянки води, яка всю ніч простояла в холодильнику.
Крім того, до регулярного спорожнення кишечника призводять часті перекуси. Попадання їжі в шлунок сприяє передачі рефлекторних сигналів до товстої кишки, яка починає скорочуватися. Тому необхідно, щоб було не менше 5 прийомів їжі на добу.
Краще обмежити кількість їжі, багатої простими вуглеводами, так як вони мають закріплюючу дію. До них відносяться: рисова і манна каші, білий хліб з рафінованого борошна, здобна випічка, макарони, локшина та вермішель.
Слід звернути увагу на кулінарну обробку. Протерті і пропущені через м’ясорубку з дрібною решіткою м’ясо, овочі, фрукти, крупи знижують моторну активність кишечника і, отже, сприяють зменшенню частоти стільця.
Якщо виконання цих нехитрих дієтичних прийомів не привело до нормалізації стільця, то слід неодмінно звернутися до лікаря.